Tips voor het gebruik van tuinmachines!

Veiligheid!
Wanneer u werkt met machines zijn PBM's (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) absoluut aan te raden. Bescherming van de oren, ogen, gezicht, handen en voeten zijn eigenlijk standaard. Denk bij de bosmaaier of trimmer verder aan hoge schoenen met zaagbescherming, en voor de kettingzaag raad ik aan om ook nog een speciale zaagbroek te dragen. Deze zijn verkrijgbaar vanaf zo'n €85,- en ze zijn elke cent dubbel en dwars waard!

Wat is de beste benzine voor 2 takt machines?
Wanneer u een nieuwe Stihl heeft gekocht dan raad ik aan om hiervoor Stihl Motomix te gebruiken, met name vanwege de fabrieksgarantie. Voor andere merken zou ik bij een nieuwe machine eerder Aspen gebruiken, vooral omdat de uitlaatgassen hiervan minder irriteren op de luchtwegen. Hetzelfde geldt voor wanneer u de machine dagelijks gebruikt. Motomix en Aspen zijn beide goede kwaliteit fail-safe brandstoffen.

Voor wat oudere machines kunt u heel goed gewone 2 takt benzine van de benzinepomp gebruiken. 2 Takt benzine, ook wel mengsmering of brommerbenzine genoemd, kunt u ook zelf mengen van Euro 95 en 2-takt olie (de verhouding is 1:50, dus 100ml 2 takt olie op 5 liter benzine). Vergeet niet om uw mengsmering even te schudden voor gebruik, want de olie kan over tijd wat naar de bodem zinken.

Mengsmering kan bederven daarom raad ik aan om deze relatief koel te bewaren en sowieso binnen een half jaar te gebruiken. Kortom, begin het seizoen met frisse benzine! Motomix en Aspen zijn volgens de fabrikant langer houdbaar dan mengsmering van de pomp.

Ik raad u aan om bij één soort benzine te blijven, en wanneer u zelf mengt, altijd grote zorg te besteden aan de juiste mengverhouding. Het mixen van verschillende brandstoffen kan namelijk onregelmatig lopen veroorzaken en zelfs uw brandstofsysteem verstoppen. Te schrale benzine geeft te weinig smering en kan vastlopers veroorzaken. Te vette benzine veroorzaakt onregelmatig lopen, verkoling van de bougie en zuigerveren, kan dus ook schade en vastlopers veroorzaken, en het geeft meer ongezonde rook af.

Tot slot hoor je vaak dat ietwat oudere machines wel vettere benzine, bijvoorbeeld 1:40, mogen hebben. Maar dit raad ik af. Als de machine al zo sterk versleten is dan kunnen deze onderdelen maar beter worden vervangen. Ook met een bejaarde machine kunt u bij mij terecht. Ik probeer de onderdelen voor u te vinden, of ik reviseer de onderdelen die er zijn.

Een maaimes of zaagketting slijpen, dat kan ik toch ook zelf?
Natuurlijk kan dit, met de haakse slijper en een lamellenschijfje erop komt u een heel eind. Maar houd er rekening mee dat ik meer doe dan alleen maar slijpen. Ik controleer het mes op schade en bepaal de resterende veilige levensduur, ik balanceer het mes zodat uw machine niet trilt, ik check de rest van de machine op wat standaard punten qua functie en veiligheid, en tot slot gaat uw 5,- naar een goed doel. Het is niet mijn bedoeling om u het geld uit de zak te kloppen. Ik zie u veel liever met een veilige machine vertrekken en als tevreden klant weer terugkomen.

Binnenkort meer tips...